Sök
Historia
Under 1970-talet arbetade Torbjörn Lovang som lantbrukskonsulent på lantbruksnämnden i Linköping. Huvudinriktningen var växtodling men han deltog även i projekt kring ekonomi, husdjur, torrläggning mm. I slutet av 1970-talet växte beslutet fram att starta ett eget företag. Huvudskälet var att få möjlighet att integrera rådgivningen kring växtodling med driftsekonomi, teknik och marknad i ett eget företag.

Ytterligare en bidragande orsak var att det svenska lantbruket producerade ett överskott av spannmål som politiskt inte var önskvärt. Eftersom detta på sikt borde leda till att staten minskade sin satsning på rådgivning (för att undvika ytterligare överskott) var det således bäst att hoppa av i tid!
Innan Torbjörn lämnade in sin avskedsansökan efter 11 år på lantbruksnämnden gjorde han en marknadsundersökning för att ta reda på om rådgivningsplanerna skulle gå att förverkliga. Han skickade under hösten 1980 ut 800 introduktionsbrev till lantbrukare i centrala Östergötland. Av dessa skickade 300 in talongen där det angavs att man ville få mer information.
Till dessa skickades ett mer detaljerat säljbrev och 150 av dessa lantbrukare svarade att de ville skriva kontrakt. Eftersom det inte var möjligt att hinna med så många kunder valdes slutligen 50 lantbrukare ut inom några mil från Vikingstad där kontoret skulle ligga. Kontraktsteckning skedde i december och 1 jan 1981 startades verksamheten i Lovang Lantbrukskonsult AB.

Vid starten 1981 var Torbjörn ensam rådgivare och Gunnel hjälpte till med administrationen fram till sin pension 2022. Dessutom var flera personer timanställda för arbete med administration samt vissa rådgivningsmoment. Administrationen utökades 1985 när Margareta Ljungars började arbeta halvtid. Per Axelsson anställdes som rådgivare 1987 men hade redan några år tidigare varit på företaget som praktikant.
Anki Sjöberg anställdes som rådgivare 1991 och arbetade fram till sin pension 2024. Pia Jacobsson anställdes 1994 för att arbeta med all intern administration, fram till sin pension 2020. Karin Johansson var anställd som rådgivare 1998-2001. Bodil Paulsson anställdes 2001 för att utöka kompetensen på miljösidan. Företaget förstärktes på tekniksidan när Christian Örup anställdes 1999 och han arbetade med detta till sin pension 2024. Jörgen Karlsson arbetade 2002-2009 och utvecklade under denna tid ekorådgivningen. Anna Hydén arbetade 2005-2013. Hösten 2006 anställdes Andreas Kronhed för att förstärka på specialgrödorna och han jobbade hos oss till 2020. Hösten 2006 kom Ulrik och Malin Lovang hem efter rådgivningsarbete i Halland. Januari 2009 började Nina Pettersson för att förstärka på potatissidan och hon arbetade till 2021. Även Anna Larsson (Johansson) började januari 2009 för att ersätta Jörgen på ekosidan och hon var anställd till 2022.


På kvällen den 3 februari 2009 avled Torbjörn i sitt hem efter att vi under dagen haft vår vanliga lantbrukarkonferens. Under dagen hade Torbjörn och Ulrik, inför lantbrukarna, skojat om hur svårt det var för den äldre generationen att släppa greppet och lämna över mer ansvar till nästa generation. De kommande åren var tunga för organisationen eftersom det blev ett så stort vacuum när den som är grundare och vet allt om företaget hastigt rycks undan. Men tack vare alla medarbetares engagemang och speciellt då Pers och Ankis insatser, kunde vi som organisation ta oss vidare och stå på egna ben.

Sophia Nilsson började 2011 för att jobba med EU-stöd och förstärka på miljösidan. Christin Wallinder (Westman) började också 2011 och arbetade fram till 2022. Arvid Lindgren arbetade 2012-2015. Emmy Israelsson arbetade på miljösidan 2013-2017 och efterträddes av Albin Persson som arbetade 2018-2020. Ida Gustafsson arbetade som växtodlingsrådgivare 2014-2019 och Olof Gröndahl 2015-2017. Anuschka Heeb började 2017 för att både jobba med den traditionella rådgivningen men även bredda oss inom vattenområdet. Ellen Stolpe Nordin arbetade som växtodlingsrådgivare 2018-2021. Ann Kindstrand började 2020 för att mest arbeta med potatisfrågor. Maud Lindebring Boodh arbetade som ekonomiansvarig 2020-2022 och efterträddes därefter 2022 av Karl-Erik Jonsson. Joel Markgren arbetade som växtodlingsrådgivare 2021-2024. Emma Lagerfelt (Fyrbonde) anställdes som växtodlingsrådgivare 2022. Julia Schneider och John Pålsson började som växtodlingsrådgivare 2023. Carl Larsson anställdes som växtodlingsrådgivare 2024. Ellen Landström började som växtodlingsrådgivare 2025.

De flesta åren har vi även haft sommarjobbare som i många fall sedan blivit kvar i vår organisation som rådgivare.

Företagssatsningar
1987 bildades Lovanggruppens Företagsservice Ek. förening. Affärsidén var att underlätta för lantbrukare att leja ut arbetskraft under perioder när man inte hade full sysselsättning för sig själva eller anställda. Året efter, 1988, bildades Lovanggruppens Handelshus AB för att mer aktivt organisera samköp och olika affärssatsningar t ex försäljning av maltkorn och mer småskaliga satsningar på Östgötaodlat Biomjöl och syltade tomater. Under perioden 1992-1994 drevs Lovanggruppens Gårdsbutik AB, men i efterhand är det bara att konstatera att den satsningen var 15 år för tidig. Företagsservice överläts till Maskinringen 2005 när intresset för att arbeta i företaget blev mindre från de egna lantbrukskunderna.
Torbjörn Lovangs minnesfond
För att hedra Torbjörns minne instiftades på personalens och familjens initiativ en minnesfond med en styrelse som bestod av Anki Sjöberg, Per Axelsson, Gunnel Lovang, Edvard Lovang och Ulrik Lovang. Ett stort tack till alla som bidrog till insamlingen av fondens medel på 240 000 kr. Under 8 år, 2010-2017 har minnesfonden uppmärksammat totalt 17 pristagare och i enlighet med Minnesfondens intentioner så är nu alla pengar utdelade och minnesfonden avvecklas. Återigen ett stort tack till alla som bidrog till att vi fick möjlighet att hedra Torbjörns minne och uppmärksamma de välförtjänta pristagarna under dessa år.
Pristagare 2017
År 2017 tilldelades priset från Torbjörn Lovangs minnesfond följande två personer, som utöver inramat diplom och blommor även fick 15000 kr var. Gunilla Berg, Växtskyddscentralen Alnarp, med motiveringen: Genom sitt mångåriga och engagerade arbete med växtskyddsfrågor så har stipendiaten stärkt svenskt lantbruks konkurrenskraft. Samt till Albin Gunnarsson, Svensk Raps med motiveringen: Genom sitt stora intresse för oljeväxter och mångåriga engagemang med att förmedla kunskap har stipendiaten utvecklat svensk rapsodling.
Pristagare 2016
År 2016 tilldelades priset från Torbjörn Lovangs minnesfond följande två personer, som utöver inramat diplom och blommor även fick 15000 kr var. Johan Klingspor, VD Scandinavian Seed, med motiveringen: Under 20 års tid har stipendiaten arbetat med att utvärdera och introducera utländskt sortmaterial vilket har skapat stora mervärden och ökad valfrihet för svenskt lantbruk. Samt till Per-Magnus Johansson, VD Forsbecks, med motiveringen: Genom sitt mångåriga arbete med att erbjuda lantbrukare lokalt anpassade och lönsamma affärer har stipendiaten medverkat till en ökad handelskonkurrens och underlättat för lantbrukare att vara affärsmässiga.
Pristagare 2015
År 2015 tilldelades priset från Torbjörn Lovangs minnesfond följande tre personer, som utöver inramat diplom och blommor även fick 15000 kr var. Erik Stjerndahl, VD HIR Skåne med motiveringen: Genom sitt mångåriga arbete med att utveckla den skånska växtodlingsrådgivningen har stipendiaten varit ett föredöme inom rådgivningsbranschen, som både inspirerat och utvecklat svenskt lantbruk. Samt till Tomas Rydberg och Johan Arvidsson, Sveriges Lantbruksuniversitet, med motiveringen: Under det mångåriga arbetet med jordbearbetning på SLU har stipendiaterna framgångsrikt producerat och pedagogiskt förmedlat viktiga forskningsresultat till lantbruksnäringen.
Pristagare 2014
År 2014 tilldelades priset från Torbjörn Lovangs minnesfond följande två personer, som utöver inramat diplom och blommor även fick 15000 kr var. Mats Eriksson, grundare av BM Agri. Genom att starta BM Agri och erbjuda lantbrukare ytterligare handelsalternativ har stipendiaten gett svenskt lantbruk fler möjligheter att vara affärsmässiga. Samt till Ingemar Nilsson, potatisrådgivare på Hushållningssällskapet. Genom sitt stora och långvariga engagemang inom potatisbranschen har stipendiaten främjat utvecklingen av svensk potatisproduktion.
Pristagare 2013
År 2013 tilldelades priset följande två personer som utöver inramat diplom och blommor även fick 15 000 kr var. Göran Gustafsson, som arbetar på Växtskyddscentralen i Linköping, med motiveringen: Genom sitt stora engagemang och sitt mångåriga arbete på Växtskyddscentralen har stipendiaten levererat ovärderligt beslutsunderlag för behovsanpassning av växtskydd till östgötska lantbrukare. Samt till Torbjörn Djupmarker, som driver företaget DataVäxt i Västergötland, med motiveringen: Genom sitt tidiga engagemang i teknikfrågor och dataprogram i kombination med oslagbar support har stipendiaten underlättat och stimulerat svenska lantbrukares teknikutveckling.
Från vänster: Torbjörn Djupmarker, DataVäxt och Göran Gustafsson, Växtskyddscentralen
Pristagare 2012
2012-års pristagare blev Katarina Gillblad, Agronomics och familjen Stark, Väderstad-Verken. Personer som under många, många år på olika sätt arbetat för lantbrukets bästa. Personer som Torbjörn Lovang hade mycket kontakt med och stort utbyte av under sin yrkesbana. Katarina Gillblad har genom att tidigt engagera sig i terminshandel av lantbruksgrödor underlättat för svenska lantbrukare att vara framgångsrika i sitt företagande. Familjen Stark har genom sitt stora engagemang för lantbrukets maskinbehov och innovativa produktutveckling utvecklat svenskt lantbruk och östgötsk växtodling i synnerhet. Från vänster: Andreas Stark, Katarina Gillblad, Christer Stark, Siv Stark, Christina Stark, Bo Stark, Gunnel Lovang, Ulrik Lovang och Edvard Lovang.
Pristagare 2011
2011-års pristagare blev Lennart Johansson och Lennart Mattsson, två personer som under många år arbetat engagerat i lantbrukets tjänst. Dessa belönades med diplom samt vardera 15 000 kr. Lennart Mattsson har genom sitt arbete på Sveriges Lantbruksuniversitet varit drivande i växtnäringsforskningen. Hans arbete med gödslings- och kalkförsök har haft stor betydelse för svenskt lantbruk. Många av oss rådgivare här på Lovanggruppen har fått sina växtnäringskunskaper genom Lennarts inspirerande försorg. Lennart Johansson har under många år varit försöksledare på Hushållningssällskapet i Östergötland. Tack vare hans stora engagemang och noggrannhet får vi varje år värdefulla försöksresultat av hög kvalitet. Det är säkert tack vare Lennart som vi får så stor andel försöksserier lagda här i länet. Från vänster: Gunnel Lovang, Lennart Johansson, Lennart Mattsson och Ulrik Lovang.
Pristagare 2010
Växtförädlare Gunnar Svensson tilldelades ett stipendium på 15 000 kr för framstående insatser i Torbjörn Lovangs anda med motiveringen: Genom sitt stora engagemang för lantbrukets produktion och framstående arbete med spannmålsförädling har stipendiaten utvecklat svenskt lantbruk och mellansvensk växtodling i synnerhet. Lantbruksprofilen Klas Kristenson tilldelades även han ett stipendium på 15 000 kr för framstående insatser i Torbjörn Lovangs anda med motiveringen: Genom sitt stora engagemang för lantbrukets produktion samt förmåga att finna praktiska lösningar på lantbrukets frågeställningar har stipendiaten främjat utvecklingen av östgötskt lantbruk. Från vänster: Margareta Kristenson, Klas Kristenson, Gunnar Svensson och Inger Svensson.
Integritetspolicy
Trådgatan 2
583 71 Vikingstad
013-23 44 90
konsult@lovang.se